tirsdag 4. november 2014

CHECKPOINT 300


Klokka 04.00 starter tre av ukas faste oppgaver i Betlehem: å stå på checkpoint 300.


Folk sniker i køen ved å klatre over gitteret.

Checkpoint 300 er hovedkontrollposten mellom Betlehem og Jerusalem. Før muren ble bygget kunne en kjøre eller gå uavbrutt fra Betlehem til Jerusalem. Nå blir en stoppet av muren flere kilometer fra Jerusalemgrensa  og må ha innreisetillatelse til Jerusalem og en må krysse den militære kontrollposten. Kommer en fra Bethlehem-siden må en gjennom flere sikkerhetsprosedyrer. Kommer en derimot fra Jerusalem-siden og skal over til Betlehem-siden går en rett gjennom kontrollposten uten noen som helst kontroll.

Tall etter en halvtime: 26 kvinner og 930 menn.
Vår oppgave på kontrollposten er å observere situasjonen, ta tida på hvor lang tid det tar å krysse kontrollposten og å telle hvor mange som krysser kontrollposten. Vi teller menn, kvinner og barn separat og gir tallene til EAPPIs kontor i Jerusalem som sendes videre til blant annet FN. I tillegg ønsker vi god morgen til palestinerne på vår beste arabisk. Som organisasjoner som har jobbet i årevis i området sier "vi prøver å gjøre en umenneskelig situasjon litt mer menneskelig".

Vi bor fem minutter unna checkpoint 300 og møter opp på Betlehem-siden av kontrollposten 04.00. Dagene starter tidlig for arbeidere som skal over på Israelsk side av muren for å jobbe. Det tar tid å komme seg gjennom kontrollposten, og folk prøver å unngå den verste køen. Gateselgerne står klare på rekke og rad med kaffe, te og frokost. Etter selgerne står taxisjåførene klare for kunder.


Starten av kontrollposten er delt i to køer rammet inn av murer og gitter:  en kø for menn og en humanitær kø for kvinner, barn, eldre og syke, men denne køen er sjeldent åpen. Hver morgen krysser mellom 5000-7000 mennesker kontrollposten og alle må gå gjennom én svingdør i enden av den første køen. Svingdøren stenges innimellom, uten noen åpenlys grunn. Noen dager er det så stor trengsel at folk blir klemt i hjel.

Når vi ankommer kontrollposten møtes vi av en lang kø med mennesker som venter på at svingdøra skal åpnes av en ung israelsk soldat som sitter i et rom med vindu ut mot svingdøra. Når den åpnes sniker folk ofte i køen ved å klatre over gitteret som skiller de forskjellige køene. Det virker som om det finnes en felles forståelse for at dette er greit fordi de som sniker har dårligst tid og siden de vet at det er stor sjanse for å miste jobben om en kommer for seint på jobb.

"Parkeringsplass". T.v. inngang til metalldetektor og ID-kontroll. T.h. muren, køsluser og svingdør.

Etter dette kommer en ut på noe som ser ut som en parkeringsplass, men hvor det aldri er biler. Videre går en inn i et bygg hvor en må stå i kø for å sende alle tingene sine og gå gjennom metalldetektor, omtrent som på en flyplass. Den siste køen er til ID-kontroll hvor en må vise ID-kort, arbeidstillatelse og scanne fingeravtrykk. Omtrent halvparten av arbeiderne som krysser jobber i byggebransjen og har ofte nedslitte fingertupper som fører til at de ikke slipper gjennom fordi fingeravtrykket ikke kan leses.


Det finnes tolv ID-skranker, men kun tre-fem av de pleier å være åpne og vaktskiftene tar ofte lang tid. I tillegg åpnes og lukkes skranker om hverandre, så køsystemet ender i kaos. Det israelske militæret er trent til å være effektive, men ikke når det kommer til kontrollpostene.


Det er vanskelig å forstå hvorfor det trengs en mur og kontrollposter, Israel begrunner det med sikkerhetsmessige grunner. I går fikk jeg bekreftet denne tankegangen da jeg stod ved ID-kontrollen. En ung kvinnelig israelsk soldat var ferdig med sin vakt med å sjekke ID-kort, arbeidstillatelse og fingeravtrykk da hun kom bort til meg. Hun lurte på hvorfor jeg stod der og støttet palestinerne og ville fortelle meg hvorfor jeg ikke skulle gjøre det. Hun sa:
”You know the Twin Towers? (World Trade Center). The day after they (palestinerne) were happy.”
Selvfølgelig finnes det ekstremister, de finnes i alle samfunn. Men de aller fleste er kun vanlige mennesker som prøver å tjene penger for å forsørge familiene sine.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar