torsdag 13. november 2014

Skolehverdag under okkupasjon

Skolesituasjonen på det okkuperte palestinske området er komplisert. Vi er tilstede på to lokale barneskoler hvor de opplever forskjellige utfordringer i hverdagen, som byggetillatelser og soldater.

Et israelsk militærkjøretøy står parkert ti meter fra barneskolen i Tuqu´ landsby og to fullt bevæpnede soldater står vakt. Når barna går til og fra skolen går soldatene ned til stien og fortauet der barna går for å komme seg til skolen. Det kommer ofte enda et militærkjøretøy som parkerer foran skoleporten og soldater stiller seg opp. Vi ser tydelig at barna reagerer når de ser militæret. Vi er der slik at barna skal føle seg litt tryggere.

Skoleveien i Al Manya  Foto: E. Zimmerman
Skoleveien i Al Manya Foto: E. Zimmerman

På Al Manya barne- og ungdomsskole pleier et israelsk militært kjøretøyet å parkere så det stenger krysset hvor stien og skoleveien hvor barna går til skolen møtes, slik at barna må gå rundt kjøretøyet og forbi soldatene som stiller seg opp.

Overvåkning fra rektors kontor i Tuqu´

Flere skoler i området har overvåkningssystemer på skolene, så de har oversikt over soldatene om de skulle ta seg inn på skoleområdet.


Det føles helt meningsløst at militæret er tilstede på barneskoler. Det israelske militæret begrunner tilstedeværelsen med at barna kaster stein, men hadde de israelske soldatene latt være å være ved skolene så hadde barna hatt en grunn mindre til å kaste stein.


Skolegård som vender rett ut mot bilvei i Al Manya, hvor de ikke får ltillatelse til å bygge fartsdumper

I tillegg til utfordringene med soldatene er byggetillatelse et problem. Barne- og ungdomsskolen i Al Manya har inngangen til skolegården rett ut mot en vei hvor biler kjører i en vanvittig fart. Et par fartsdumper hadde løst dette, men problemet er at skolen ligger i et C-område, et område under israelsk militær lov. Dette vil i praksis si at palestinere ikke får innvilget byggetillatelse. De søker om å få bygge fartsdumper, men får avslag. Hvis de bygger uten byggetillatelse vil den israelske stat rive opp fartsdumpene og sende regningen for rivningen til skolen. Skolen har også plassmangel på grunn av for mange elever, men de får ikke tillatelse til å bygge ut og må dermed leie rom i et annet bygg i landsbyen.


Å leve under okkupasjon byr på mange utfordringer som mennesker ikke burde utsettes for, og spesielt ikke når det gjelder barn og deres skolegang.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar